4 Jaar tuinervaring

4 jaar tuinervaring

Wij kregen het verzoek om een verslagje te schrijven over onze ervaringen op de tuin. Het is ons 4e jaar nu en we doen het gezamenlijk met drie zussen en zwagers. We zijn er in het begin vol goede moed aan begonnen en het eerste jaar heel veel gezaaid en planten gekocht. In de loop van de eerste zomer bleek toch wel dat we teveel hooi op onze vork hadden genomen. Omdat we helemaal geen ervaring hadden, hebben we veel fouten gemaakt. Veel teveel verschillende gewassen gezaaid en waarschijnlijk niet op de goede manier. Afijn, veel mislukte maar we hadden gelukkig ook veel goede resultaten.

Fruit

Er stonden al diverse fruitstruiken op de tuin. Deze hebben we de eerste winter allemaal flink gesnoeid en we hadden geen idee wat het allemaal was. De eerste zomer konden we al wat kruisbessen, bramen en een paar frambozen oogsten. Op de boomplaats stonden 3 appelbomen en een pruimenboom. De appelbomen stonden erg dicht op elkaar dus daarvan hebben we er een weggehaald. De pruimenboom gaf een prima opbrengst, de appels wat minder. We hebben er een nieuw perenboompje ingezet.
Het tweede jaar zijn we al wat systematischer aan het werk gegaan en hebben een tuinschema gemaakt op basis van wisselteelt. We hebben de fruitstruiken rondom de tuin gezet en werken in het midden met wisselende groentebedden. Inmiddels staan er meerdere aalbessen, zwarte bessen, blauwe bessen, bramen, braambozen, frambozen en een zure kers. Nadat vorig jaar bijna alle kruisbessen en aalbessen door de vogels waren opgegeten, zijn we begonnen met bessenkooien te maken. Aardbeien hebben we in bakken op stahoogte en dekken we ook af met netten.
Met de fruitbomen hebben we wat moeite. Twee keer de snoeicursus van de vereniging gedaan en de bomen gesnoeid maar onze appelbomen doen het niet best en zitten vaak vol met een soort spint. De pruimenboom had twee fantastische jaren maar vorig jaar tot onze verbazing geen enkele pruim. Hopelijk dit jaar weer wat beter, er hangen nu weer kleine pruimpjes in.

Vaste planten en kruiden

Langs de rand van de tuin hebben we een bed met rabarber, Daslook, Egyptische ui en hortensia. Een groot bed met vaste bloemen en twee hopplanten. Een bed vaste kruiden als salie, maggikruid, tijm, rozemarijn, olijfkruid, bieslook, Citroenmelisse, bonenkruid, munt en oregano. Dit jaar ook venkel, dille en kamille gezaaid en de basilicumplantjes staan nog thuis. Die gaan binnenkort in de koude bak.

Spitten en mulchen

Het derde jaar zijn we afgestapt van spitten, de laatste twee jaar alleen met de woelriek gewerkt en dat bevalt prima. In het begin van de winter bedekken we de bedden met een laagje champost. Ook met mulchen hebben we het een en ander geprobeerd, het tweede jaar een aantal balen hooi gehaald bij een boer. Op zich ging dat prima maar het hooi was een heerlijke schuilplaats voor de vele slakken en we hadden ineens wel heel veel gras overal. Dus daar zijn we niet mee verder gegaan. Vorig jaar hebben met het enorme droge weer de bodem afgedekt met snoeisel van de heg. Dat hielp wel iets maar het was toen wel erg droog. Afgelopen winter hebben we een groenbemester Phacelia op een bed gehad en het verdroogde loof hiervan daarna gebruikt als mulchlaag. Dat bevalt goed want op dat bed staan nu de uien en er ontstaat hoegenaamd geen onkruid.

Eenjarige groenten

We wisselen ieder jaar van bed en poten in de winter knoflook, vroeg in het voorjaar tuinbonen, daarna uien, spinazie, peultjes en aardappels. We zaaien bietjes, snijandijvie, sla, palmkool, boerenkool en spitskool. De snijbonen en Blauhilde bonen komen net boven de grond. Ook de courgettes en pompoenen beginnen te groeien. Dit zijn de groenten die ieder jaar goed lukken. We zijn o.a. gestopt met worteltjes en tomaten. Na twee jaar veel werk aan de tomatenplanten toch steeds weer de aardappelziekte erin. We hebben geleerd dat jonge plantjes van het tuincentrum en thuis opgekweekte plantjes onafgedekt direct worden opgevreten door slakken of vogels. Ook stekjes van thuis overleven het vaak niet.
Maar we genieten van alles wat wel lukt en ieder jaar gaat het een stukje beter. Na een middagje werken naar huis met allerlei kruiden, groente en fruit en een mooi boeket. Heerlijke jam, compotes, kruiden- en theemelanges, pesto ervan maken en noem maar op. Daar doen we het allemaal voor.

Juli 2019, Tilly, Annette, Dike en onze mannen Edwin, Jos en Biek

Reacties zijn gesloten.