Zie phythophthora
Blog archieven
Bacterie kanker
Deze bacterieziekte (pseudomonas syringae) treedt vooral op bij steenvruchten zoals kersen, pruimen en perziken, maar nu ook in hevige mate bij de kastanjebomen, waar het bloedingsziekte wordt genoemd. De ziekte kenmerkt zich door wratachtige, langgerekte, onregelmatige verdikkingen op stam en takken, die zowel open als gesloten kunnen zijn. Bladeren verwerkelken en takken sterven af.
Remedie:
Helaas is er geen remedie, het aantal kastanjebomen in Nederland en in het buitenland loopt al drastisch terug.
Beervlinder
De beervlinder zien we helaas niet zo vaak meer op onze tuin.
Bijen
Op ons tuinencomplex hebben we naast een heleboel enthousiaste moestuinierders ook een aantal imkers in ons ledenbestand. Op de buitenrand van het complex dat grenst aan het natuurgebied onderhouden 5 imkers hun stallen.
Meer info over bijen en hoe we de wilde bij kunnen helpen vind je bijvoorbeeld op Nederland zoemt.
Wil je de bijen een handje helpen?
Voor bevruchting zijn bijen, hommels zweefvliegen en sluipwespen nodig. Zij en andere insecten, kleine dieren en vogels maken ook korte metten met de grootste ‘mee-eters’ in de tuin. Dus: plant zoveel mogelijk van dergelijke gewassen, in variatie. Liever één vlier (in de buurt) en één bedje alyssum en één roos dan twee rozen.
Denk aan:
- bloeiende vruchtbomen, heesters, vaste planten, eenjarigen, bloeiende groenten, bloeiende kruiden,
- sterke trekkers zijn: borage, reseda, salvia’s, dahlia’s , goudsbloem, boekweit, zonnebloem, ganzenbloem, phacaelia, pastinaken, alle schermbloemigen, alyssum.
Biodiversiteit
In het kader van het weekend van de biodiversiteit schreven onze bestuursleden in 2022 een mooi artikel over dit onderwerp.
Bladluis (zwart)
Zwarte bladluis kan onder andere de sperzieboon, pronkboon en suikerbiet aantasten, maar komt op de moestuin vooral veel voor op tuinbonen. In de top ontwikkelen de luizen zich het eerst en verspreiden zich van daaruit over de hele plant.
Remedie:
- Breek het sappige topje eruit wanneer de tuinbonenplant voldoende lengte heeft bereikt.
- Plant bonenkruid of dille tussen de tuinbonen.
- Gebruik (ongegist) brandnetelgier tegen luizen.
Bodembeheer
Bodemleven
Binnen de vereniging heeft een werkgroep in 2021 onderzoek gedaan naar hoe we het beste uit onze kleibodem op de tuin kunnen halen.
Het verslag kreeg als titel mee De bodem is de basis.
Bonte specht
Op de grote foto zie je links het grote bonte specht vrouwtje, dat kun je hier goed zien omdat zij geen rode nekvlek heeft. Ze zit hier op een speciaal ontworpen voeder-blok voor spechten, waarop ze goed met haar staart kan leunen. Zo’n voerderblok is te koop bij Vivara.
Rechts op dezelfde foto een mannetje met een rode nekvlek.
Op de andere foto een jonge grote bonte specht. Deze foto is uit 2010, toen we het geluk hadden dat er 7 jonge spechten maanden lang op de tuin bivakkeerden, dankzij lekkere pinda’s en pinda- cake. Dat hadden ze ook wel nodig, want het was toen net als nu (2016) een erg nat voorjaar en dan leggen veel vogels het loodje door voedsel gebrek.
Boomspiegel
Voor de ecologische teelt van fruit is een gezonde bodem een sleutelelement, maar hoe maak en houd je de bodem onder je fruitboom gezond? Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom.
Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.
Welk organisch materiaal?
Niet alle organisch materiaal is even geschikt om aan je fruitboom toe te dienen. De verhouding tussen bruin en groen materiaal moet juist zijn. Bruin materiaal (zoals zaagsel, snoeihout, boomschors, stro en droge bladeren) bevat relatief veel koolstof. Groen materiaal (zoals gras, vers en droog tuinafval, keukenresten en kippenmest) bevat relatief veel stikstof. Een fruitboom heeft voldoende koolstof – bruin materiaal – nodig.
Voor u gelezen op www.velt.nu