A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Bacterie kanker

BacteriekankerDeze bacterieziekte (pseudomonas syringae) treedt vooral op bij steenvruchten zoals kersen, pruimen en perziken, maar nu ook in hevige mate bij de kastanjebomen, waar het bloedingsziekte wordt genoemd. De ziekte kenmerkt zich door wratachtige, langgerekte, onregelmatige verdikkingen op stam en takken, die zowel open als gesloten kunnen zijn. Bladeren verwerkelken en takken sterven af.

Remedie:
Helaas is er geen remedie, het aantal kastanjebomen in Nederland en in het buitenland loopt al drastisch terug.

Bladluis (zwart)

BladluisZwartZwarte bladluis kan onder andere de sperzieboon, pronkboon en suikerbiet aantasten, maar komt op de moestuin vooral veel voor op tuinbonen. In de top ontwikkelen de luizen zich het eerst en verspreiden zich van daaruit over de hele plant.

Remedie:

  • Breek het sappige topje eruit wanneer de tuinbonenplant voldoende lengte heeft bereikt.
  • Plant bonenkruid of dille tussen de tuinbonen.
  • Gebruik (ongegist) brandnetelgier tegen luizen.

Duiven

DuivenDuiven en andere vogels houden van de jonge bladeren van bijvoorbeeld de koolplanten. Ze pikken vaak de groeikern uit het midden van de kool kapot, zodat er alleen nog wat losse bladeren uit de buitenrand groeien en er geen oogstbare kool meer overblijft.

Remedie:

  • Planten afdekken met gaas. Wel goed vastzetten om te voorkomen dat vogels erin verstrikt raken.
  • Zaaigoed eventueel afdekken met vliesdoek.

Eiken-Processierups

EikenprocessierupsDe eiken-processierups (thaumetopoea processionea) dankt zijn naam aan de nachtelijke aangesloten wandeling (processie) van de rupsen richting de bladeren van de eikenboom.
De pijlvormige haren van de rups kunnen nog jaren na de dood van het dier klachten als brandblaren, rode ogen en hevige jeuk veroorzaken.

Remedie:
“Brand” jezelf niet aan dit beestje, maar schakel professionele hulp in om de nesten op te ruimen.

Emelt

EmeltenDe emelt is de larve van de langpootmug. De emelt is polyfaag (heeft veel waardplanten). De schade ontstaat doordat jonge kiemplantjes worden aangevreten door de larven.  Meestal worden de ondergrondse stengeldelen aangevreten, maar de emelt kan ook aan de bovengrondse stengels en bladeren knabbelen.

Remedie:
Als je iedereen een plaatsje gunt in de tuin, krijg je ook veel hulp bij het in toom houden van plagen. Hoe vervelend de mollengangen en hopen in de tuin ook zijn, het is wel de mol die graag emelten verorbert.
Aaltjes in de grond helpen tegen emelten en ook vogels eten emelten, maar veroorzaken op zichzelf natuurlijk ook weer schade.

Essentaksterfte

De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen.
Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, het vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus) en begint nadat er sporen op het blad terecht zijn gekomen. Snel hierna treedt er verwelking op van het blad. Wanneer de schimmel terecht komt in de twijg kun je hem herkennen aan een donkere verkleuring van de bast.  Jonge scheuten kunnen hierdoor snel afsterven en er treden verwondingen op in oude takken.
De aantasting treedt ieder jaar weer op waardoor de bomen steeds verder afsterven en ook de oudere takken na verloop van tijd dood gaan. Uiteindelijk sterft een hoog percentage van de bomen waarbij ook secondaire infectie zoals de honingzwam een rol kunnen spelen.

De Universiteit van Wageningen doet een onderzoek naar Essen die resistant lijken te zijn tegen deze ziekte, zodat ze juist deze exemplaren kunnen vermeerderen. Zie je een zieke boom, meldt het dan bij hen.

De grote essen bij ons op het terrein zijn op dit moment nog niet aangetast.

essentak2

Symptomen van essentaksterfte

Gomziekte bij pruimen en kersen

Kenmerken

Nadat de bacterie die de gomziekte veroorzaakt de bast heeft geïnfecteerd, ontstaan er kankers op deze plaatsen. Als reactie op de aantasting vormt de boom een gom die de bacteriën naar buiten duwt. Dit geeft het herkenbare beeld van de uittredende slijmerige vloeistof.

Mogelijke gevolgen

Door aantasting met de gomziekte kunnen twijgen worden geringd en uiteindelijk afsterven. Tevens kunnen de bladeren geïnfecteerd raken. Dit uit zich eerst in kleine gele vlekjes op het blad die later gaatjes worden.

Bestrijding

Het bestrijden of het beperken van de aantasting kan door het verwijderen van aangetaste takken. Deze takken niet op de composthoop leggen, maar thuis in de zwarte container afvoeren.
Na het snoeien dient het snoeigereedschap ontsmet te worden, je kunt dit bijvoorbeeld doen met een schone doek met spiritus.

Gomziekte op de bast van de stam.

Gomziekte op de bast van de stam.

Halsbandparkiet

De kleurrijke halsbandparkiet, is op deze foto bijna onzichtbaar door zijn groene schutkleur. Helen schrijft: “Boven mijn hoofd zat hij met een walnoot in zijn poot lekker te knoeien. Ik kreeg van alles en nog wat op mijn hoofd, zo ontdekte ik deze schoonheid!”
Niet iedereen is even blij met deze exoot op onze tuinen. Hij pikt met zijn snavel een gat in de appels en peren, maar eet ze verder niet op. De vrucht gaat hierdoor natuurlijk wel rotten, erg jammer.

De halsbandparkiet smikkelt van een walnoot, foto Helen Lind (lid)